Translate

2013/06/22

LITHA

Vid Sommarsolståndet (Litha, Midsommar 21 juni) då solen står som högst på himlen, dagen är som längst och natten som kortast, så ses gudinnan i sin skepnad som havande moder och guden står på toppen av hans mandom. Efter denna dagen påbörjas den döende  solens tid, d.v.s. dagarna kommer åter att bli kortare. Inom vissa traditioner strider vid denna tidpunkt Ekkungen (det växande årets gud) mot Järnekskungen (Det avtagande årets gud) om vem som skall regera. Dessa ses antingen som de två tvillingbröderna, som representerar den ljusa och den mörka halvan av året, eller som en ljus och en mörk aspekt av guden som strider mot varandra. (Observera att det inte handlar om någon god eller ond sida.) Ekkungen vinner slaget, men får ett dödligt sår.

Denna dag anses vara en av de dagar under året som slöjan mellan världarna är som tunnast. Högtiden är en av eldfesterna. Dansen mellan ljus och mörker, mellan Gudinnan och Guden, visar sig nu i sin allra ljusaste tid. Ljuset står nu på sin topp efter att dag och natt vid Vårdagjämningen varit lika långa. Men nu vänder årshjulet och mörkret börjar åter växa till sig. Gudinnan har trätt in i skepnaden av modergudinna och är nu havande med barnet som kom till vid Beltane; barnet som kommer födas vid Yule. På samma sätt är Moder Jord havande med den kommande skörden. Guden står på toppen av sin mandom och jorden kommer snart bli redo för skörd tack vare Gudens styrka.

Några Lithatraditioner
  • Samla örter - Från och med nu börjar växter och örter mogna för skörd. Örter som plockats vid fullmånen runt midsommar anses ha extra krafter. På norra halvklotet börjar örterna inte riktigt mogna för skörd ännu, men man får anpassa sig lite efter vart man bor ;o) Örterna binds ihop till små buketter och hängs upp på en mörk och torr plats; för att sedan användas till rökelser, teer, magi, prydnad eller vad man vill. Man kan även göra drömkuddar av örterna. Eller binda kransar till prydnad av hemmet och altaret.
  • Brasor - Även denna högtid är en eldfestival, för att ära och fira Solen. Antingen kan man hoppa över elden, eller om man inte har någon brasa kan man tända två ljus och istället gå mellan dem. Offra lavendel i elden, till gudarna. För ett knippe med johannesört genom röken för att sedan hänga upp knippet i hemmet för beskydd.
  • Picknick - Ha en picknick på solståndets morgon för att hälsa dagen välkommen; eller sen kväll för att titta på solnedgången.
  • Gudomar - Ra, Bast, Helios, Gaia
  • Traditionell mat - Färsk frukt och råa grönsaker, bär och bröd. Gärna mjöd, eller kanske hemkokt saft. Smält ost, grädde och frukt, jordgubbar
  • Färger - Guld, grön, blå, röd, vit, gul, orange
  • Örter och blommor - Ek, mistel, fläder, ormbunke, johannesört, fingerört, rosor, lavendel, kamomill
  • Rökelse/olja - Frankincense, lavendel, apelsin, citron, tall, ros
  • Kristall - Gröna kristaller
  • Andra symboler - Solsymboler, feer/knytt, blommor
Stonehenge är fortfarande en plats för pilgrimer, neo-druider och nyhedningar. Mellan 1972 och 1984 hölls årligen Stonehenges öppna festival, informellt arrangerad av den Politantriska cirkeln. 1984 förbjöds festivalen av den brittiska regeringen. Då uppstod en våldsam konfrontation mellan polis och new age-turister, en händelse som sedan kom att kallas Slaget om bönfältet. I nära 15 års tid därefter hade dessa grupper ingen tillgång till Stonehenge för religiösa ändamål. Idag är Stonehenge tillgängligt för dem vid fyra tillfällen per år.

Healing, beskydd och kärleksmagi är extra gynnande, och på midsommarnatten kan du kontakta jordandar och feer.


1. Formulera en önskan på ett vackert papper.
2. Ta ett stycke tyg av naturmaterial och ta några örter som representerar din önskan.
3. Tänd ett ljus och be att din önskan gå i uppfyllelse.
4. Bränn örterna och pappret i din brännare samtidigt som du högt säger din önskan.
5. Ta den kalla askan i påsen och bind samman med ett vackert band samtidigt som du säger: Med denna knut binder jag besvärjelsen.
6. Göm påsen på ett särskilt ställe.

2013/06/02

SYRENBLOMSSOCKER, SAFT & SORBET

SYRENBLOMSSOCKER
Precis som lavendel och viol, är syrenblommor en fantastiskt bra smaksättare att baka med. Jag kan nästan inte komma på något som doftar så underbart. Som spetsgardiner och vita sommarskor och Maria Gripeböcker i en enda parfymsalig röra.



Det här är åtminstone ett bra sätt att bevara den fantastiska syrendoften. Sommar i en burk eller flaska. Dessutom en perfekt liten sommarpresent!

Sockret funkar som konservering, så syrenblomssocker håller länge. Använd i bakverk eller i te, eller varför inte ge bort en burk? Man kan använda sockret till att göra sirliga små efterrätter eller bara lösa i hett vatten och dricka som te. Man kan också använda blommorna som de är – för att göra syrenblomssaft eller till att dekorera tårtor, till exempel. 



Så här enkelt gör man sitt eget syrenblomssocker:


·         ca 2 dl lila syrenblommor

·         1 kg socker

·         lufttät burk


Antingen så kan du skölja blommorna, men då måste de torka helt innan du kan blanda dem med sockret. Eller så kan du bara lägga ut blommorna på papper, och plocka bort eventuell smuts och små insekter. Plocka försiktigt loss de små lila blommorna och mät upp omkring 2 dl av dem. Varva strösocker och syrenblommor i en stor glasburk. Låt stå i några dagar utan lock, och skaka om då och då tills sockret torkat och är redo att användas. Om man vill kan man sila bort blommorna när sockret tagit smak, eftersom de förlorar färgen när de torkar.
 

SYRENSORBET

  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
  • 1 citron, saften
  • citronskal och lila och vita syrenblommor till dekoration

Så gör du:
  1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.
  2. Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering. Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.

SYRENSAFT

  • 50 – 60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter
  • 3 citroner
  • 2,5 liter vatten
  • 1,8 kilo strösocker
  • 60 g citronsyra

Om du vill: Tillsätt en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!

Gör så här:


  1. Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.
  2. Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt.
  3. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig. Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, cirka 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beroende på vilken sort som använts.
Den som vill fördjupa sig mer i ämnet syrener kan läsa ”Lilacs a Gardener’s Encyclopedia” av John L Fiala, (Timber press)