Translate

2013/03/20

OSTARA

Ostara - (vårdagjämningen) den 20 mars, infaller när ljuset och mörkret balanseras mot varandra. Här skall gudinnan Ostara ha firats. Ägg spelar en viktig roll i riterna. Sedan urminnes tider har ägget varit symbolen för liv. Ett ägg ser fullkomligt dött ut på utsidan, som en sten, men så plötsligt spricker skalet och en fullt levande varelse kikar fram. Helt naturligt anknyts detta fenomen med påskhögtiden då livet segrar över döden, Kristus uppstår och nytt liv spirar i naturen.


Högtiden är en av de fyra mindre sabbaterna. Man kan likna den vid Kristendomens påsk eftersom man dekorerar hårdkokta ägg, tänder eldar vid solnedgången, sjunger sånger och ringer i klockor. På grund av detta ses den ofta som wiccanernas påsk. Ett annat namn på högtiden är Trädfestivalen eftersom det är nu naturen verkligen börjar leva upp. Ytterligare andra namn är helt enkelt Våren, Vårceremonin och Eostras dag. Sabbaten markerar den första vårdagen. Så frön i krukor, som en handling i enlighet med högtiden.

Gudinnan sprider fertilitet till jorden, medan hon brister fram ur sin dvala. Under tiden mognar och växer Guden, han går på de gröna fälten och glädjer sig i naturens överflöd. Vid denna tid tar ljuset över och Guden och Gudinnan driver på de vilda djuren till att fortplanta sig.
Vid denna högtid gör man ritualer som tar lång tid innan de börjar verka, men det är också en tid för en ny start. Om man bär på ett emotionellt bagage som förhindrar ens andliga utveckling kan man nu befria sig från dessa och börja på om på nytt. Det är även en tid för att vårda rituella trädgårdar.


Färger och symboler som är förknippade med Ostara är pastellfärger, ägg, liksidiga kors och fjärilar.
Varför är ägg förknippade med denna högtid? Svaret kan man hitta i en antik myt som handlar om stjärnbilden Haren. Haren är en stjärnbild på södra stjärnhimlen under Orion, och är synlig från Sverige under vinterhalvåret. I en antik myt är förebilden till Haren ett villebråd som blev jagat av Orion. En senare myt berättar om hur Orion en gång trampade sönder ett fågelbo med ägg, vårens gudinna i forngermansk religion, Ostara, förvandlade den stackars fågeln till en hare som kunde springa ifrån Orion. En gång om året fick den tidigare fågeln åter lägga ägg, därav den tyska seden med påskharar som lägger ägg. Det tyska ordet för påsk är för övrigt Ostern, och kommer från Ostara.

Detta är den punkt på året då ljuset och mörkret är lika starka, men ljuset kommer att öka. Naturen börjar vakna till liv, och man kan märka att det faktiskt är vår. Namnet Ostara kommer från den germanska gudinnan Ostara/Eostre, som möjligen också gett upphov till det engelska namnet för Påsken, Easter. Detta var den tid då det åter började bli gott om ägg, och ägget kan också ses som en symbol för det återvändande ljuset. Guden är vid denna tid en mycket ung man, ännu långt ifrån mogen. Gudinnan är den unga Jungfrun som lockar och leker med honom, men de förenas inte ännu. Det är en tid för jämvikt, och man kan också se det som att Solguden nu slutgiltigt återvänder från underjorden och dödsriket. Ritualen kan inriktas just på jämvikten mellan ljus och mörker, på våren och den groende och knoppande växtligheten. Vårdagjämningen ger löftet om att jorden ska bli fruktbar och rik på växtlighet igen.

Gå ut för att samla lite ris. Gärna någonstans där du har tillåtelse att samla in några kvistar. Eller köp färdigt påskris, trollhassel eller dyl. När du plockar ditt ris kan du fokusera på våren och fruktbarheten. Se dig omkring och upplev detta! Känn energin från marken! På hemvägen kan du fokusera på positiv och produktiv förnyelse och förändring. Kanske väljer du att be en bön till gudinnan. Kanske plockar du även någon vårblomma för att dekorera med på ditt altare. Väl hemma igen, dekorerar du riset med några målade, urblåsta ägg.
Blåsa ur ägg (om du vill ha dem som dekoration.) Gör ett pyttelitet hål i var och en av ändarna på ägget. Blås därefter genom det ena hålet, så äggets innehåll kommer ut genom det andra hålet. Det kan gå lite trögt i början. Måla dem sedan försiktigt. Upphängning med tråd kan göras via de små hålen.
För Ostararökelse, kan du göra en blandning av någon av följande dofter eller helt enkelt bara välja en . Jasmin, ros, myrra, drakblod, kanel, muskot, aloeträ, benzoin, mysk, Afrikansk viol, salvia, jordgubbe, lotus, violetta blommor, eller apelsinskal.

Krossa örterna med en mortel och stöt, se till att de är helt torra. Blanda dem tillsammans med myrra och rökelsegranulat, rökelser. Tänd blandningen och medan det brinner meditera dina önskemål för den kommande våren, med fokus på den gröna gudinnan och förnyelsen hon ger med sig.

Ostara Rökelse (Recept Scott Cunningham) 2 delar olibanum 1 del bensoin 1 del drakens blod 1/2 del muskot 1/2 del violetta blommor (eller några droppar Viololja) 1/2 del apelsinskal 1/2 del rosenblad
Bränns vid Wiccanritualer Ostara (vårdagjämningen, som varierar från 20 mars till den 24: e varje år), eller välkomna våren och uppdatera ditt liv.

Ostara
Rökelse 2
Torkade rosblad
Jasminblommor
Sandelträ, bitar eller pulver

Mortla eller krossa valfri mängd och bränn under ritualen.

Olja
En liten flaska eller behållare
ca. 5 ml grundolja (t.ex. jojoba eller mandel)
1 droppar eterisk sandelträolja
3 droppar eterisk jasmin absolute
3 droppar eterisk ros absolute

Olja 2
En liten flaska eller behållare
ca. 5 ml grundolja (t.ex. jojoba eller mandel)
6 droppar rosenträolja
4 droppar
kamomill
3
droppar myrra
2 droppar
cederträ

Olja 3
En liten flaska eller behållare
ca. 5 ml grundolja (t.ex. jojoba)
10 droppar mandel
10 droppar
fläder
10
droppar lavendel
10 droppar
viol

Blanda ingredienserna och smörj in chakrana samt insidan av handleden där du under ritualen säger 'Var Välsignad' eller 'Blessed Be'.

1 kommentar: