Translate

2016/06/25

MIDSOMMARMAGI


Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Midsommaren, liksom midsommarstången, går tillbaka till ett mycket gammalt högtidlighållande av sommaren och växtligheten. Men midsommaren innebar också en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära, en koppling som blivit alltmer avlägsen. Midsommarnatten ansågs full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

Förr i tiden präglades midsommarafton av en anda av magi och man tillskrev natten särskilda krafter. Till exempel kunde man spå in i framtiden och samla växter för medicinskt bruk.

Midsommaren är magisk. Solen går ner sent på midsommarafton och går upp tidigt på midsommardagen. Enligt folktron var allt som växte i naturen laddat med övernaturliga krafter under midsommaren. Allt var fyllt av kraft: daggen, blommorna, trädens grenar och källornas vatten.



Daggen i gräset kunde bota sjukdomar, och på midsommarnatten skulle den som var sjuk rulla sig i det våta gräset. En del kvinnor släpade ett lakan efter sig. När lakanet blivit vått vred de ut daggen i ett kärl. Daggen användes i bröd. Det brödet blev extra nyttigt och möglade aldrig.

Både pojkar och flickor plockade nio sorters blommor och lade under kudden i sängen. Då skulle de drömma om vem de skulle få till käresta. När man plockade blommor måste man tänka på några saker: Du måste vara ensam och tyst, och vill du vara riktigt säker på att drömma om den du ska gifta dig med är det allra bäst att gå naken baklänges på ängen och plocka blommorna med vänster hand.

Här kommer berättelsen om tre flickor som på midsommarnatten satt nakna på ladans tak. "En gång var det tre flickor som ville ha reda på vem de skulle gifta sig med. På midsommarafton gick de till en tre gånger flyttad ängslada. De klättrade upp på taket. Det var tyst och stilla. De pratade inte med varandra. De väntade och väntade. Tiden gick. De frös, för de var ju alldeles nakna. Plötsligt hörde en av flickorna ett ljud. Det lät som när man kör med häst och plog på en stenig åker. Flickan blev mycket riktigt gift med en bonde. Efter ett tag hörde den andra flickan hur det hamrade och slamrade. Det lät som när man smider järn i en smedja. Den flickan blev senare gift med en smed. Men den tredje flickan hörde inte något hon förblev ogift i hela sitt liv. Hon blev gammeljänta"

11 saker du kanske inte visste om midsommar


1. Johannes Döparens dag
Fram till 1952 firades midsommarafton alltid den 23 juni. Bakgrunden är att midsommardagen sedan 1500-talet sammanföll med Johannes Döparens dag i kristna tron. 1952 tyckte man att midsommar förstörde arbetsveckan och därför ligger dagen nu på en fredag. Midsommar omnämns delvis redan i isländska ättesagor, men det finns ändå få belägg för att midsommarfirandet av idag funnits i förkristen tid.



2. Så firar våra grannar
Få länder firar något som liknar midsommar. Men i Finland firas Juhannus och i Danmark och Norge firar man St Hans dag. Båda dessa liknar dock varandra på ett sätt: De stora eldarna.


3. Majstångens ursprung
Den så kallade majstången härstammar från Tyskland och slutet av medeltiden. Tidigaste avbildningarna finns i Erik Dahlbergs "Suecia Antiqua" utgiven på 1600-talet.


4. Fallossymbol?
Midsommarstången brukar tolkas som en fallossymbol, men det historiska ursprunget härrör mer till ett kristet kors än en penis.


5. Hur funkar det med kransen?
De flesta vet att man brukar plocka blommor och kanske lägga dessa under kudden. Traditionen är dock så här: På midsommarafton skulle ogifta flickor plocka sju olika sorters blommor under konstant tystnad, lägga blommorna under kudden och sen skulle de drömma om sin framtida man.


6. Danserna
Alla olika danser runt stången var till för att alla byars ungdomar skulle lära känna varandra. Ungefär som idag, alltså.


7. Sparades till julbadet
Förr i tiden sparade man midsommarkransen till att det var dags att bada på julen. Man trodde att de torkade blommorna skulle ge kraft för att hålla ut resten av vintern.


8. Rulla runt i daggen
Tidigare var det också tradition att gå ut på midsommarmorgonen och rulla runt naken i den våta daggen. Detta för att få vara frisk under hösten och vintern.


9. Kallast och varmast
Nu till vädret. 1978 var en av de kallaste midsomrarna någonsin i Sverige. I Stockholm uppmättes endast 11 plusgrader – och i inre Norrland var det nollgradigt på flera håll. 1935 var det dock en av de varmaste midsomrarna. I Sveg i Härjedalen uppmättes 35 plusgrader. Ifjol hade Stockholm lika varmt andra advent som på midsommarafton – runt tio grader.


10. Alkoholen
En normal vecka säljer Systembolaget cirka 9 miljoner liter dryck av olika sorter. Midsommarveckan brukar det landa på cirka 13 miljoner liter, varav 7 miljoner liter öl. Antalet kunder på Systembolaget dagen innan midsommar brukar vara 1,1 miljon. En vanlig fredag är det cirka 700 000 personer.


11. Flest barn blir till
Den vanligaste födelsedagen i Sverige är 22 mars – om man räknar nio månader bakåt i tiden hamnar man nästan exakt på midsommarveckan…



Källor: Skansen.se, Nordiska Museet, Tidningen Land, SMHI.se, Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar