Vi välkomnar Samhain. Idag den 31 oktober är det nyår för oss häxor.
Detta är en nödvändig del av livsdödsprocessen och jordens rytmer.
Detta är en nödvändig del av livsdödsprocessen och jordens rytmer.
Porten är nu öppen mer än någonsin till andra sidan. Att ta kontakt med andar och anhöriga som gått bort är att rekommendera denna natt. Precis som vissa gör på halloween, besöker gravar tänder ljus och minns. Kyrkan förvrängde mystiken, förflyttade dagen och kallade den "alla helgons dag".
Samhain handlar om att böja om, en nystart och att lämna det gamla. Fylla på med ny positiv energi och rensa ut det man vill bli av med. Det kan t.ex. vara dåliga vanor eller negativa känslor och tankar. Man brukar bränna bort det mentalt med ljus och rökelser. En erfaren utövare gör en ceremoni och skriver små lappar som hon sedan bränner i elementet eld.
November och tiden fram mot vintersolståndet kallades av de
gamla kelterna för Samhain, som på gaeliska betyder ”sommarens slut”. Man
firade att skörden tagits in och början på den mörka perioden, det keltiska
nyåret. De gamla kelterna firade Samhain redan för 2 000 år. I den keltiska
tron var natten innan nyåret, den 31 oktober, en tid då de dödas andar återvände.
För att skydda sig från och skrämma bort de onda väsen som var i farten tände
man eldar och klädde ut sig till spöken.
Det var också en tid då slöjan mellan dödsriket och vår värld troddes vara extra tunn. Det hölls därför seanser för att kommunicera med själar på andra sidan och det var vanligt att klä ut sig till spöken för att skydda sig mot illvilliga andar.
Många av traditionerna levde vidare efter det att kelterna kristnades. Den katolska kyrkan har firat Alla helgons dag sedan 600-talet och på 800-talet förlades dagen till den 1 november. Dagen kallades då för All hallowmas, ”alla heligas mässa”. Kvällen innan blev då All Hallows eve – allhelgonaafton, som på 1700-talet blev Halloween.
Irländska emigranter tog med sig sina traditioner till USA där firandet kommit att kretsa främst kring barn, som klär ut sig till spöken och häxor och tigger godis. I Sverige importerades halloweentraditionerna på 1990-talet. Vår egen Allhelgona infaller på lördagen mellan 31 oktober och 6 november.