Translate

2024/08/01

Idag firar vi Lammas… eller Lughnasadh som högtiden också kallas.

Skördesäsongen är här! I årshjulet markerar Lammas mittpunkten mellan sommarsolståndet och höstdagjämningen. I hedniska traditioner är Lammas en högtid som representerar den första skörden; ett firande av spannmålen och alla frukter och grönsaker som är mogna och redo att skördas. Jordens överflöd är verkligen synlig vart du än går nu. Jag behöver bara titta på min kolonilott för att se att det sprudlar av liv, och jag är så tacksam för det.

Lammas är en tid att reflektera, ha tacksamhet och ge tillbaka till vår vackra jord som erbjuder så mycket; mat, vatten, tak över huvudet, stöd, liv! Och du vet säkert att när vi verkligen upplever tacksamhet för allt vi har, desto fler blir vi.

Nedan är sex riktigt enkla men härliga sätt du kan fira och tacka under denna givmilda mittpunkt av säsongen. Du kan välja en, eller göra alla sex. Vad du än väljer, gör det med kärlek, med vördnad och viktigast av allt med tacksamhet. Det finns inga avsikter fastställda denna högtid eller frågor om något. Du vill helt enkelt vara; att uppskatta; och om något - att ge tillbaka.

6 aktiviteter för att fira Lammas

1) Dekorera ditt heliga utrymme, altare eller hem
Få ditt hem eller heliga utrymme att kännas rikligt och fira med naturens färger! Du kan dekorera ditt hem, altare eller rädda utrymmen med dessa föremål för att få in extra magi för säsongen:

  • Säsongsblommor; solrosor, zinnia, ringblommor, lejongap, etc. eller t.o.m örtklipp från din trädgård.
  • Röda, orange, gula och gröna ljus, bivaxljus är perfekt om du inte kan hitta i färg.
  • Alla typer av spannmålsliknande vetekärvar, majsskal etc.

2) Baka bröd
Lammas är traditionellt en hyllning till spannmål eftersom det vanligtvis markerar den första skörden av vete och majs. För att hedra denna tradition, baka ett bröd, en kaka, muffins... något med spannmål. När du gör ditt recept, tacka ständigt för allt du har fått i år. Ät det tillsammans med andra för att fira denna skördesäsong.

3) Ha en Lammasfest
Förbered en skördefest med alla lokala ingredienser (se till att du får lite spannmål där) för att hedra säsongens överflöd. Bege dig till en bondmarknad om du kan så att du också köper lokala produkter och stöttar lokala odlare. Du kan också ha knytkalas och uppmuntra alla att ta med sig en rätt att förbereda med säsongens ingredienser. Dekorera ditt bord med färska blommor, kärvar av vete och röda, orange eller gula eller naturligt bivaxljus. Festa med dina vänner och familj för att fira den här första skörden och all den rikedom som naturen har att erbjuda den här tiden på året.

4) Journalskrivning
Du kan inte gå fel med att skriva ner dina känslor/händelser; det känns bra, du blir tydlig med saker och ting och du spelar in ett ögonblick i tiden. För ditt Lammas-inträde kommer du att reflektera över allt du har manifesterat i år. Vad har kommit in i ditt liv, var har du växt och vad är du verkligen tacksam för i år? Om du har haft ett hårt år känslomässigt, fysiskt eller ekonomiskt är detta ännu viktigare. Kommer du ihåg ovan hur jag sa att tacksamhet föder mer överflöd? Fokusera på det positiva och ta dig tid att skriva ner dessa saker. Ibland glömmer vi hur riktigt rika vi är.

5) Rensa upp ett utrymme i naturen
För att ge tillbaka till vår ständigt givande planet, ta dig tid idag eller i morgon att bege dig till din lokala park, vandringsled, strand, etc. och städa upp den. Ta på dig handskar, plocka upp lite skräp eller rensa ogräs i en offentlig trädgård. Du kommer att må bra och jorden kommer att tacka dig för dina ansträngningar.

6) Skapa ett erbjudande för jorden
Jag rekommenderar starkt denna! Som ett sätt att uttrycka din tacksamhet kan du ge något till jorden. Du kan hålla det enkelt, som att ge en av dina kristaller, tillbaka till jorden, eller så kan du vara kreativ och göra en utarbetad handgjord present. Som ett enkelt exempel gav jag en gång tillbaka en av mina kristaller - grävde ner den i jorden, och sedan lämnade jag ett överflöd av solrosfrön, nötter och torkad frukt ovanpå till de små skogsdjuren. Du kan göra en vacker bukett med örter och blommor, eller så kan du lämna mer traditionella erbjudanden som tobak, mjölk, honung, choklad, frukt etc. Varning: Var försiktig med att lämna vissa typer av mat i offentliga utrymmen som mjölk eller choklad som kan ruttna eller göra vissa djur sjuka... Du kanske vill spara detta till din egen trädgård/bakgård där du kan hålla ett öga på det. En annan enkel idé är att lämna ekologiska äpplen i skogen, strö ut fågelfrön i en park – du kan till och med göra en fågelmatare med en kotte, jordnötssmör och fågelfrö och hänga ut ditt fönster!

Hur du än väljer att fira, gör det med tacksamhet. Om du inte har tid att delta i någon av aktiviteterna, ta bara en stund att reflektera över allt som har kommit in i ditt liv i år. Tacka och skicka välsignelser till vår vackra, stödjande, omvårdande, livgivande jord.

Önskar dig en magisk Lammas ☽✪☾ Merry meet