Translate

2016/12/13

Övernaturliga makter i rörelse




Då är Lucianatten här med vaka eller ej. Nog behöver man tända lampor och ljus nu dygnet runt. Lucia från Syrakusa levde i en rik fam. i Italien. Som tonåring några hundra år efter Kristus skulle Lucia bli bortgift men vägrade pga. sin starka tro. Hon lär haft en genomträngande blick, men då man stack ut hennes ögon uppstod nya, man brände henne på bål, lågorna vek bort från henne. Till slut enl. sägen genomborrades hennes hjärta av ett silversvärd och hon blev martyr.

I Italien förs hon som alla helgon i procession på gatorna varje år. I Norden såg vi vår nu sammankopplade Lucia först på 1900talets början. Vakan på natten är hednisk och var starkast på modernt vis fr 1700talet o framåt med drängar o husfolk som gick runt o spelade o sjöng för gåvor o brygd men då på midvintersolståndet den 21/22:e. Helgad varde Lucia Kristi brud med ljus o hopp i midvintertid.


I det svenska bondesamhället var lucianatten den 13 december årets längsta. Detta beror på att kalendern då var en annan än dagens. Föreställningen om den långa lucianatten levde dock kvar trots kalenderreformen 1753, som flyttade vintersolståndet till den 21–22 december. Enligt folktron var lucianatten farlig: Övernaturliga makter var i rörelse och djuren kunde tala. Den långa mörka natten var full av all slags troll och annan ondska som till exempel Lucifer. Härifrån var inte steget långt till Lucia. Det var också denna natt som julefastan inleddes och därför gällde det att proppa i sig så mycket man kunde just innan. Man festade och drack.

Luciadagen var en stor festdag särskilt i Västsverige. Där kallades den för ”lille julafton” eller ”Lusse långnatt”. Den som hade mat åt i stora mängder, nästan som i den frossa som följde äldre tiders (katolska) fasteperiod. På vissa håll åt man inte mindre än tre frukostar. Lussebruden, som förekom på vissa håll, var en skämtbrud som ibland var klädd i halm – eller en halmdocka – som man kunde dansa med.


Under 1800-talet uppträdde lucia antingen ensam eller med en eller två följeslagare. När processionen flyttade in i städerna växte luciaföljet med tärnor och stjärngossar, som tidigare uppträtt som de tre vise männen i julupptågen på annandagen och trettondagen.


I vår tid är luciafirandet en högtid som för många har kommit att symbolisera en äldre svensk kultur. I samma funktion har firandet också exporterats till andra länder. Men melodin till luciasången förblir italiensk och de svenska textvarianterna skrevs först på 1920-talet. Själva namnet Lucia kommer av latinets lux, som betyder ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar