365 nya dagar är lika med 365 nya chanser!
Idag tänkte jag göra ett inlägg om viktiga magiska datum och högtider under det kommande året, för er som vill ha ett riktigt häxår eller bara vill veta mer om det!
Många av oss häxor firar ett antal högtider (sabbater) under året. Det är ett sätt att följa naturens gång och leva i samklang med den. Vi placerar in sabbaterna i ett årshjul. (Wheel of the year). Detta gör man för att följa naturens förändringar över året. Men vad är då dessa sabbater? Jo, de är gamla hedniska högtider som antingen försvunnit eller förändrats i och med att Kristendomen tog över.
Som ni kommer märka finns spår av flera av dessa gamla högtider kvar i olika traditioner vi firar idag, som jul och Halloween.
Imbolc: (1 Februari med variation.) På denna dag är vintern slut och våren kommen (Även om det inte känns så när man är ute.) Detta är ljusets och kvinnlighetens högtid och man kan fira genom att tända ljus och eldar för att välkomna den kommande tiden av fruktbarhet och värme.
Imbolc fanns på gaeliska Irland under medeltiden. Man tror att högtiden ursprungligen förknippades med den irländska gudinnan Brigid. Hon förknippades med poesi, healing och smedarbete. Hälften av hennes ansikte var fult och andra halvan vacker. Senare gjordes firandet av gudinnan Brigid om till firandet av ett helgon, St. Brigid som fick ta över hennes dag 1 februari.
Ostara/ Ēostre: (vid vårdagjämningen) Vid denna dag är natt och dag är lika långa. Därigenom är ljus och mörker i balans och det är varken vår eller vinter. Denna högtid har givit sitt namn till påsken (easter) och vissa moderna häxor målar ägg som används som talismaner denna dag.
Beltane: (Natten mellan 30 april och 1 maj eller 5 maj) är en eldfest och fruktbarhetsfest fylld av magi och andar. Detta var en av kelternas största årsfester. Festen har sitt namn efter guden Beli (även kallad Beltane och Beltaine) som var en av de högsta gudarna speciellt hos de kontinentala kelterna.
Midsommar/Litha: (Firas runt 21 juni) All sorts magi är lämplig att utföra vid denna tid. Perfekt dag att samla läkeörter på eftersom naturens kraft är på topp. Allehanda naturväsen sägs också vara lätta att kontakta runt denna dag.
Lughnasadh/Lammas: (runt 31 juli och 2 augusti) Detta är en skördefest och tacksägelsedag när man tänker över vad man är tacksam för. Traditionellt bakas det bröd och skördas örter denna dag. ”Lammas” är ett kristet namn för en gammal frukt- och spannmålshögtid firat av saxerna.
Mabon/Autumn Equinox: (vid höstdagjämningen) denna dag är också känd som Avalons fest. Detta är en dag för begrundande och förståelse och balans av motsatta krafter eftersom dagen och natten åter är lika långa. Man brukar skörda och äta äpplen som en symbol för förnyelse. Namnet ”Mabon” är en referens till Mabon ap Modron från den keltiska mytologin som kopplades ihop med dagen av wicca-anhängaren Aidan Kelly på 70-talet.
Samhain: (31 oktober) Detta är ursprunget till Halloween och kommer från kelterna. De firade nyår den första november och dagen innan var Samhain, vilket betyder slutet av sommaren. Denna dag trodde man att gränsen mellan de levandes och de dödas rike var tunn. Enligt den keltiska mytologin samlade dödens härskare Samhain denna natt ihop alla själar som dött under året. Därför tände man brasor och sjöng ramsor för att skydda de dödas själar mot onda andar.
Samhain räknas som den perfekta tiden för att se in i framtiden och lämna det gamla bakom sig och gå vidare.
Yule: gjordes senare om till vårt julfirande. Yule firades ursprungligen av germanerna och var viktig inom den fornnordiska religionen. Då gav man offer till gudarna för få välsignelse och god skörd. Nu för tiden firas detta ungefär vid 21 december eller vid vintersolståndet. Men när exakt högtiden hölls förr har gått förlorat i tiden. Man sa även att Odens jakt ägde rum vid denna tid. Då flög ett följe övernaturliga väsen över himlen och gjorde oväsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar