Translate

2021/12/31

44 dagar av häxkonst

☽✪☾ Häxans val

Årets och denna utmaningens sista dag, så jag börjar med att önska er alla ett riktigt gott nytt magiskt år! Och påminner er om att i morgon börjar nästa utmaning "31 dagar med magi" hoppas du hänger med du oxå.

Oj denna uppgift var också en av de svårare, för vad ska man skriva om, när man kan berätta hur mycket som helst. Men till slut så valde jag 10 anledningar till varför man vill leva och verka som häxa.

Jag kan bara svara för mig själv och vad det tillför i mitt liv och utifrån hur jag jobbar. De anledningarna jag har skrivit ner gäller för mig som arbetar som en solitär häxa (dvs. verkar ensam) men man kan likaväl använda sig av anledningarna om man har ett coven (grupp.)


1. Livsstil

I alla fall för mig är det viktigt att finna en hållbar andlig livsstil. Ofta när man arbetar som häxa, sierska, medium, healer mm så gör man ofta tjänster åt andra men glömmer sig själv. Då är viktigt att ha en tro med sig som man kan landa i och utvecklas framåt med.

Även när man inte arbetar medialt så är det viktigt att få in andligheten som en livsstil och inget man bara utövar i bland. Detta hjälper utvecklingen framåt och gör att man hela tiden är i kontakt med sin tro.

Det är för mig viktigt att finna min tro så att jag förstår vad jag i grunden håller på med och varför. Man utvecklar då också en förståelse för vad det hela handlar om ur ett högre perspektiv och hur det fungerar i andra världar.

När jag arbetar som sierska, medium eller med något annat medialt så ser jag det som olika verktyg som är en del av mig. Min tro är det som jag ser som min grund och som allt vilar på.

2. Stärker kontakten med Moder Jord och månen
Man skapar ett starkare band till naturen, årstiderna och all tid genom att man firar de olika sabbaterna (högtiderna) som alla har olika betydelse under årshjulet (årets gång). Vissa är skördetider och andra kan handla om vårens början. Genom att man uppmärksammar vad som sker i naturen och lär sig om de olika månfasernas betydelse så stannar vi upp i det lilla och i Moder jords arbete och tar det till oss. Häxor intresserar sig också många gånger för växter och örter. I mina ceremonier/ritualer så äter jag också mat som hör hemma vid respektive sabbat/högtid.


3. Utveckling

Nära man verkar som häxa genom årshjulet så utvecklas man genom den kunskapen som man får till sig och man får en bra plattform att arbeta ifrån. Det finns mycket att läsa angående de olika naturreligionerna vilket höjer kunskapsnivån. Fördelen är också att en häxa praktiserar det den lärt sig vilket gör att man mer vågar tro på sig själv och ta steget ut att utvecklas även inom andra andliga och mediala områden.

Eftersom man många gånger arbetar med olika typer av meditationer så kommer man mer i kontakt med sig själv och de olika världarna, i detta sker mycket utveckling och det är en bra grund att arbeta utifrån. Meditationer tillför så mycket.

Utveckling sker även genom att man initieras. Detta är såklart frivilligt men sker speciellt om man är med i ett coven (grupp). Först så initieras man in i gruppen och sen även när man stiger i graderna, lite som i skolan där man avancerar uppåt i klasserna. Man kan initieras från t.ex häxa till prästinna och därifrån till översteprästerna. Alla covens har sitt sätt att arbeta på.

Även solitärhäxor kan initieras och då sker det oftast genom drömmar, meditationer eller kanaliseringar med högre vägledare.

4. Jobbar med magi (attraktionslagen)
Ett av de roligaste momenten som häxa är att jobba med magi. Man lär sig hur man ska förhålla sig till det man önskar och hur man ska göra för att det ska fungera. Man måste nämligen arbeta med naturlagarna och inte gå emot dem genom att bl.a låta egot styra. Detta kan kräva en hel del arbete och erfarenheter innan man fullt ut förstår. Övning ger färdighet och som häxa får man verkligen öva.


5. De 8 sabbaterna – kontinuitet

De åtta sabbaterna som ligger utspridda över året gör att man hela tiden är verksam, det gör att man inte glömmer bort eller skjuter på sitt arbete. Man blir hela tiden påmind om vilken högtid som är i antågande och man börjar rikta in sig så fort man är färdig med den senaste.

Känner man att man inte vet vad man ska börja eller hur man ska göra så börja i det lilla, ett steg i tagen men var konsekvent och fira dina högtider oavsett om du gör dem små eller storslagna. I bland räcker det med att bara sitta och meditera vid sitt altare. När du känner att du gör något hela tiden så växer engagemanget och man kan bjuda in nytt. Att vara häxa kan vara en bra grund att arbeta utifrån.

6. Ritualarbete
Genom att arbeta med ritualer så lär man sig hur man själv kan påverka hur sin utveckling ska se ut och hur man vill arbeta med sin andlighet. I ritualarbetet så kan man lägga in både önskningar/magi (attraktionslagen), meditationer, trummor, dans, dikter, mindre föreläsningar, spådomar, seanser, utesittningar, healing, eldceremonier mm. Det finns mycket att läsa om detta, och endast fantasin begränsar.


7. Gemenskap

Jag har många likasinnade vänner, har en egen häxgrupp på facebook, och har ”elever” i mina kurser. I en grupp så lär man sig mycket av varandra vilket bidrar till växten. Det skapas ett översinnligt band mellan deltagarna som går utanpå allt annat.

8. Man får en starkare kontakt med sitt ursprung
Både våra nära och kära som finns på andra sidan och våra förfäder finns nära oss i vårt arbete. Speciellt vid den gamla keltiska högtiden Samhain (alla helgons dag) då slöjan mellan världarna är som tunnast.

9. Man lär om gamla seder och bruk
Det finns många gamla och intressanta berättelser runt alla de gamla hedniska sabbaterna, och genom att studera dem så får man ett nytt perspektiv.

10. Man blir jordad
Häxkulturen bygger på ett nära samarbete med Moder Jord vilket gör att man blir jordad i sitt andliga arbete.

2021/12/30

44 dagar av häxkonst, dag 43

 ☽✪☾ Ett magiskt recept.

Näst sista dagen är kommen på denna bloggutmaning. Under dessa dagar har jag vant mig vid att blogga dagligen. Det har verkligen varit en utmaning en del dagar, men också så himla kul. Ja så kul faktiskt att jag har bestämt mig för att ta mig an en ny uppgift för bloggandets skull (och min egen så klart.) Så jag börjar det nya året med 31 dagar med magi. Häng på du också! Arbeta med din magi under hela januari. En enkel och lätt uppgift/övning varje dag. Du får bl.a lära dig att arbeta med och göra; magi med spells, örter, kristaller, magiska verktyg etc.

Men nu var det utmaningen 44 dagar av häxkonst och dagens uppgift. Ett magiskt recept… Ja vad kan väl vara mer magiskt än häxornas flygsalva? Jag funderade ett tag på om jag skulle skriva ut det här i bloggen, och till slut bestämde jag mig för att göra det. Dels för att de flesta säkert har hört talas om flygsalvan, dels för att det är ett magiskt recept. Men det är absolut inget jag rekommenderar, men väl ändå ett magiskt recept, som sagt. Men jag avråder starkt från det då den är mycket giftig, dödligt giftig t.o.m. Jag vet att det finns moderna häxor som använder sig av mer "ofarliga växter" då de i nutid gör sina egna snällare varianter av häxsalvor.

En skildring av upplevelse, effekt och bakrus av flygsalva kan man läsa i bokserien - Sagan om Isfolket av Margit Sandemo (del 3 Avgrunden). Här ges en levande beskrivning av hur häxan Sol av fårfett, nattskatta, odört och bolmört tillverkar flygsalva. Med hjälp av salvan kan Sol resa till Blåkulla där hon även har sex med Djävulen.

I ett recept i boken "The magical and ritual use of herbs" av R A Miller står följande;

En traditionell teknik för häxans flygande salva var att ta fettet från ett djur eller till och med ett barn och sjuda det i den färska saften av stramonium, vattenpalsternacka, akonit, cinquefoil och dödlig nattskugga. Sot tillsattes för att svärta blandningen och sedan gnuggades salvan över hela kroppen.

Några av de örter som sägs ingå i flygsalvor är: vildpersilja, stormhatt, poppel, sot, saft från palsternacka, fingerört, fladdermusblod, bär av belladonna, olja, fyrklöver, alruna, spikklubba, odört, rölleka, bolmört, opium, revfingerört och förstås fett från odöpta barn. Eller det duger lika bra med fårtalg. Många av dessa örter har används och används fortfarande i dagens medicin. Belladonnan finns i pupillutvidgande mediciner liksom fingerborgsblomman i hjärtmediciner och bolmörten använde man förr i tiden som sömn- och bedövningsmedel. Bolmörten har man även hittat i forntida vikingagravar.

Det bör noteras att giftiga droger som stormhatt, odört och belladonna även absorberas genom huden, och kan orsaka förvirring, yrsel, oregelbunden hjärtverksamhet och till och med andnöd. Det var nog dessa effekter som ”häxorna” utnyttjade för att få känslan av att flyga, (astrala resor), genom luften. Det här är farliga örter och alltså inget att rekommendera. Liknande salvor användes redan under den antika världen då detta användes för att uppnå visioner, liksom indianerna gjorde med sina svampar. För att inte prata om dagens alla konstiga droger som finns. Och förmodligen var det liknande salvor, (droger), som kan förklara de hallucinationer som de örtkunniga människorna upplevde när de flög iväg på sina astrala resor. Fast under den stora häxjakten stod kyrkans män på sig och hävdade att häxor faktiskt kunde färdas i luften. Så var det bara.

De här salvorna användes av häxor, trollkunniga och örtkunniga för länge sedan i tiden. Och de visste oftast hur salvorna skulle användas även om nog en och annan dog på kuppen. De smörjde in sig där huden var som tunnast på kroppen, som vid könsorganen, för att drogen skulle tas upp så fort som möjligt i kroppen. Andra ställen att smörja in sig på var under fötterna, tredje ögat, nacken mm.  Dessa blandningar av flygsalva är alltså rena drogsamlingen och är inget man bör blanda ihop själv. Häxorna kände till den rätta doseringen och det krävdes mycket övning och mycket försiktighet för att klara av dessa blandningar.  Karl Kiesesina en tysk forskare som experimenterade med häxsalvor, avled av förgiftning efter ett av sina experiment. Så detta är verkligen inget att leka med. Men intressant att läsa om är det förstås.

Recept av flygsalva av belladonna - Ur “Häxans Handbok” av Dannier Druehyld.

Plocka några vackra blad av belladonna samt de gröna bären eller blommorna. Tillsätt 1 fyrklöver, 1 rölleka, 2 blad revfingerört, en liten näve poppelknoppar och en rejäl klick fårtalg. Bladen finfördelas och stöts tillsammans med bär eller blommor i en mortel.

Fettet smälts i en gryta av järn eller koppar. Hälften av belladonnablandningen och skyddsörterna rörs ner i fettet och värms på svag värme 1 timme. Resten av örterna tillsätts och salvan får sjuda (inte koka) i 3 timmar. Större växtdelar tas bort. Man kan tillsätta lite patchouli, henna, eller gräsolja som väldoft.

Salvan förvaras i ett salvhorn, eller smörjhorn. Den har lång hållbarhet och bör förvaras svalt. “Det här är mitt eget recept och salvan har blivit ordentligt prövad vid en rad häxsabbater. Man blir glad och klarsynt av den – men jag har inte lyft från marken”, berättar Dannie Druehyld.

Förresten så har smörjhornet bytts ut mot kaffekokare, som man ser på de många bilder på internet som finns på flygande häxor. Tiderna förändras, liksom sägnerna gör…