Translate

2021/12/17

44 dagar av häxkonst, dag 30

 ☽✪☾ Häxverktyg: Trollstav

Inom wicca är trollstaven ett viktigt redskap. Trollstaven representerar elementet eld och det är ett starkt kraftverktyg. En del säger att den tillhör både elementet eld och luft eftersom man ”svingar” den i luften. Den representerar också väderstrecket söder.

Staven är en symbol för gudomlig kraft och ett redskap för kommunikation och åkallan. Genom att hålla upp staven och åkalla guden och gudinnan så påkallar man deras uppmärksamhet.

Trollstaven används för att rikta, leda eller flytta energi och kraft, rita symboler och så vidare. Man kan även slå en cirkel med den. Man kan med fördel använda den i ritualer som anknyter till handling, styrka, mod, framåtanda och initiativ. Själv använder jag den mest när jag slår en cirkel (en markerad gräns för skydd runt platsen där man gör sin ceremoni).

Det är din vilja och intention som skapar själva funktionen hos staven. Så här ser min trollstav ut. Jag gjorde den för väldigt länge sen, så den har jag haft i många år.


Vill man inte göra sin egen stav finns det att köpa. Men om möjligt så tycker jag att du ska försöka göra staven själv och inte köpa den! Det skapar ett mer personligt band till dig när du har gjort den själv, och den blir starkare då. Vill bara påpeka att köpa eget inte nödvändigtvis är dåligt. Om du t. Ex känner att du är behov av en stav nu, gärna igår, så varför inte? Men det är fortfarande så att det är ett redskap som inte är skräddarsytt för dig och tro det eller ej - det gör stor skillnad.

Trollstaven kan vara av trä (gärna pil eller hassel), metall, glas, sten, kristall mm. Längden kan varieras beroende på vad man trivs med. En traditionell längd är från ägarens armbåge till fingertopparna, man kan också ha en stav som snarare har storleken av en ordentlig vandringsstav, vilket betyder att alla wiccaner har olika långa stavar med olika utseende. Det är en förlängning av vår egen vilja.

Ska du göra din egen stav så måste du skapa den från grunden. Att skapa ett personligt band och en relation till din stav är ett obligatoriskt steg. Att dekorer din stav är också personligt. Många wiccans sandpapprar sina stavar för en naturlig och vacker look, en del lackar sina och dekorerar med de olika elementen, ädelstenar, fjädrar, band eller andra saker som är viktiga för just dig. Detta gör att du får en speciell och personlig koppling till din stav, den ska leda din energi och vilja, bli en symbol, så skapa ett speciellt och personligt band till staven.

Gå ut i skogen och finn en pinne (fråga naturen/trädet om lov). Lämna kvar en gåva som t.ex. Frön, bröd, snus, öl eller liknande. Skala av barken, tälj eller sandpappra och smycka den som du önskar. Du kan använda stenar, kristaller, färg, band, rita ett pentagram eller skriva ditt namn. Använd din fantasi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar