Translate

2021/12/08

44 dagar av häxkonst, dag 21

 ☽✪☾ En favorit; doft

Favoritdoft, mm jo jag har egentligen 2 favoriter; Nag champa och vanilj… Men jag tänkte att eftersom denna bloggutmaning handlar om häxkonst, så valde jag att skriva om min favorit bland rökelser - Nag Champa. Den använder jag ofta i mina ritualer och ceremonier. Nag champa rökelsepinnar är världen mest populära och sålda rökelsepinnar.

Nag Champa introducerades på den amerikanska marknaden på 1970-talet, och har sedan dess vunnit popularitet och säljs över hela världen. Den har blivit en klassiker och en riktig berömdhet i hela världen. Det är den mest sålda Nag champarökelsen och uttrycker för de allra flesta originaldoften för just den sorten.


Doften nag champa kommer från början från Indien och är en kombination av sandelträ och blomman frangipani, även kallad tempelblomma.

Den ena delen av nag champa, frangipani, har en sofistikerad, frodig, rikt blommig doft. Frangipani finns i olika varianter och doftens karaktär kan variera därav - citrus, ros eller plommon exempelvis.

Den andra delen i nag champa är sandelträ som naturligtvis har en träig doft. Andra ord som beskriver doften av sandelträ är: krämig, jordnära, rik och exotisk. Sandelträ har också den egenskapen att det är en bra bärare av andra dofter,

 

Satya Sai Baba Nag Champa rökelsen är tillverkad av en blandning av örter, blomextrakt och oljor, som handrullas på en bambupinne. Varje pinne väger ungefär ett gram, och brinner i 45 minuter. De är populära bland new age, musiker, studenter och yogastudios.

Champadoften är en berömd bas i indisk rökelse. Med sin likhet till doften av blomman Pulmeria, kallad Champablomman i sydasiatiska kulturer, kom doften att få sitt namn. Även om Pulmeria ibland ingår som ingrediens är det i själva verket det inhemska haladdi, kåda från Ailantusträdet, som traditionellt ingår tillsammans med sandelträd. Sandelträdets doft nyanseras av de övriga ingredienserna och får en unik karaktär som endast uppnås i Champarökelse.


Förutom rökelsepinnar/koner så finns det massor av nag champa-produkter, t.ex tvål, doftljus, parfymolja, massageolja, kroppslotion, doftkuddar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar