Translate

2021/12/24

44 dagar av häxkonst, dag 36

 ☽✪☾ Blomma som du väljer, och dess magiska egenskaper.

Jag vill börja dagens inlägg med att önska er alla en riktigt magisk och god julhelg. <3

  

Ja örter kan jag en hel del om, men dagens utmaning handlar om en blomma och dess magiska egenskap. Då får mitt val bli ringblomma, den använder jag till att göra salva, sen är den ju så härligt vacker med sin gula/orange färg som lyser upp, jag blir glad av ringblommor.

Håll i er nu – det här blir långt…

Ringblomman i magi
Ringblomma (Calendula officinalis) tillhör familjen korgblommiga växter. Är en ettårig ganska lättodlad växt som trivs i soliga lägen och lerjord. Sås från frön från tidig vår till sommar. Det tar ca sex veckor från sådd till blomning. Då man sår i omgångar kan man ha blommor till långt in på hösten. Den brukar klara den första frosten. Självsår sig gärna och kan ibland hittas förvildad vid exempelvis vägkanter, komposter och soptippar.

Ringblomman har en mycket egen aromatisk doft och blir 30-60 cm hög. Stjälken är förgrenad, klibbig och hårig med långsmala blad. Den blommar i juli- september med orangefärgade och gula blommor. Blomkorgarna sitter ensamma i toppen av stjälken och i grenspetsarna. Där bildas sedan fröna, som är krökta och taggiga. Ta bort vissna blommor så kommer nya. Ringblomman är en riktig solfångare eftersom den absorberar stora mängder ljus och värme.

Andra namn som använts på ringblomma är ringebloma, läkeringblomma, solsicka, solsvicka, solsvicker, solskvä. På engelska heter den calendula eller pot marigold. Medan marigold är det engelska namnet för tagetes.

Historian om ringblommor
Ringblomman kommer troligen från Medelhavsområdet men har odlats länge och redan de gamla egyptierna ansåg den ha föryngrande krafter. I många andra kulturer har den använts som krydda och färgsättare i olika maträtter och än i dag gör man sårvårdande salvor av dem. I Mexiko är ringblomman en symbol för döden. Enligt legenden uppstod den ur blodet av de urinnevånare som spanjorerna dödade.

Ringblomman har funnits i Sverige sedan medeltiden. Den kommer antagligen ursprungligen från medelhavsområdet, norra Afrika och Iran och spreds norrut av munkarna. Finns tidigt dokumenterad i indiska och arabiska skrifter långt innan den sedan upptäcktes och användes av de gamla grekerna och egyptierna.

Bra växt att odla bland sina grönsaker, eftersom den anses hålla nematoder borta. Tyvärr är ringblomma mycket omtyckt av sniglar och bladlöss, får lätt mögel om den står för skuggigt eller blött. Sniglar älskar späda ringblomsblad, jaga på kvällar eller sätt ut ölfällor. Mot slutet av växtsäsongen kan plantorna angripas av svarta bladlöss. Borsta bort på tidigt stadium, avlägsna skadade delar. Spruta med såplösning för att få bort äggsamlingarna. På hösten kan bladen drabbas av mjöldagg. Klipp bort alla angripna delar och bränn för att förhindra spridning.

En härlig snittblomma, men används också till färgning av tyg och garn. Färgningen av textilier fungerar eftersom ringblomman innehåller flavonoider och karoten. Kronbladen kokades med alun som ger en gul färg, den användes förr vid akvarellmålning.

Ringblomman går bra till matlagning, och är också en mycket viktig medicinalväxt. Ringblomma innehåller eterisk olja, karotenoider, flavonoider, saponiner och polysackarider, salicylsyra, calendulin, bitterämnen.

Blommorna öppnar sig på morgonen och sluter sig på eftermiddagen. Förr användes växten som en klocka och för att spå väder. Om blommorna inte öppnade sig på morgonen skulle det bli regn sades det.

Vid skörd plockas hela och fullt utslagna blommor i juli-september. Vid torrt väder gärna på morgonen när de håller på att öppna sig. Du kan dra loss blombladen eller plocka hela blomkorgen, torka dem i luftigt korg… och röra om i dem varje dag. De kan ju också frysas.

Många hudpreparat och kosmetika innehåller ofta ringblommor. Och de gamla egyptierna betraktade ringblomman som en ungdomsbevarade ört.

En ört som är populär i potpurrier.

Ringblomma i magi
Ringblomma styrs av Solen och tillhör Elementet Eld. Är helgad åt morgonrodnadens Gudinna Aurora, Eos och Sol Gudar som Zeus och Apollon. Men är också heligt för Aztekernas Gudinna Xochiquetzal.

I Mexiko är ringblomman en symbol för döden. Enligt legenden uppstod den ur blodet av de urinnevånare som spanjorerna dödade. Gudinnan Xochiquetzal, Gudinnan av kärlek, äktenskap och prostituerade, samt beskyddare för spinning, vävning, musik, målning och snidande, magi, konst och dans. Hon var också gudinnan i de dödas land.

De högtider ringblomman förknippas med är Litha och Samhain. Association med Samhain då vi ju också firar de döda gör att även här kan ringblomma användas både vid minnesceremonier, begravningar och riter för de avlidna. Plantera ringblomma på gravar för att ge glädje åt de döda.

Ringblomma är en ört med mycket magi och magiska egenskaper. Den står för exempelvis: kärlek, sympati, tillgivenhet, klarsyn, hälsa, livskraft…

Kan användas vid många olika sorters magi… Men kanske främst i kärleksmagi. Då denna blomma symboliserar beständighet och uthållighet i kärlek, är en symbol för kärlek, värme och sexualitet, anpassad till solen. Den används ju än idag även i brudbuketter.

Örten är alltså en ansedd kärleksört. Ringblomma sägs kunna ge nytt liv åt en kärlek som håller på att dö, och den kan användas i kärleksamuletter och som spådomsblomma i kärleksfrågor.

För att framkalla kärlek ska man smyga ner lite av örten i mat eller dryck och ge till den man åtrår.

För att förhindra att din man är otrogen ska du gräva upp jord där hans fotspår syns, och så ringblommor i den!

För att spå kärlek kan man t.ex. så frön, och efter örtens tillväxt tolkar man hur det står till med kärleken i ett förhållande.

Några ringblomsblad att bära i en amulett runt halsen kan skänka nytt liv åt kärlek som håller på att dö. En amulett också för att dra till dig kärlek om du inte har en relation.

Ringblomma är liksom prästkrage också en av de blommor man frågar om han/hon älskar mig eller inte genom att plocka ett blomblad i taget.

Annan magi som ringblomma kan användas i är skyddsmagi. Bind kransar, om de hängs över en dörr sägs de hindra ondska och negativitet från att komma in.

Att drömma om ringblommor är ett mycket lyckosamt tecken. Bara anblicken av dem kan skingra mörka tankar och skapa positiv energi i ditt liv.

Örten var förr en ansedd kärleksört. Den spelade en betydande roll i den invecklade trollformel som skulle avslöja för unga flickor vem deras tillkommande var. Att drömma om ringblommor var ett mycket lyckosamt tecken och bara anblicken av dem kunde skingra mörka tankar. Den har fått symbolisera sympati och tillgivenhet, i glädje och sorg. I Indien flätades kransar av ringblommor som prydnad för gudar och gudinnor.

Egyptierna betraktade ringblomman som en ungdomsbevarade ört.

I Ashmolean Museum i Oxford finns ett recept från 1600-talet på hur man ska göra för att få se de underjordiska. Man tar ett högt glas och diskar det i rosenvatten och därefter i ringblomsvatten. Ringblommorna måste dock vara plockade i öst. Man häller olja i glaset, lägger i ringblommor och blommor eller skott av vild timjan. Timjankvistarna måste vara plockade nära den höjd där de underjordiska håller till. Glaset ska stå i solen i tre dagar. Varje gång man vill se de underjordiska är det bara att gnida in ögonen med lite av oljan. Och oljan håller tills man förbrukat den, står det i receptet.

Ur Från gamla trädgårdsland av Ida Sager (1910): ”Det är väl ej underligt, att denna blomma blifvit en stor favorit. Mot slutet af sommaren uppträder den, gärna i stor flock, småler och utstrålar den mest ogrumlade lifsglädje från sina runda blommor. Från ljusaste solgult till varmaste orange omfattar den alla färgnyanser och ger stämning och uttryck åt alla skiftningar af strålande godt lynne, som det kan vara möjligt i blomstervärlden att framställa."


Drömmagi

Lägg under kudden för att få skydd, en rofylld sömn och för att förstå dina drömmar. Eller strö på golvet under sängen för att drömma sanndrömmar.

Ger svar på frågor i drömmar, helst om hälsa. Kan även ingå i kombination med andra örter i drömkuddar.

För att ge tur i spel, fyll en grön flanellpåse med ringblommor. Sov med den, och det sägs att blommornas doft gör att man drömmer om vinnande nummer och vinnande namn.

Använder du ringblomma i ditt badvatten får du respekt och beundran av din omgivning, ett sätt att öka ditt självförtroende om det behövs.

Vid sorg eller om du är deppig, drick som te för att återfå livslusten, stilla djup sorg och förtvivlan. Få in ljus och sol i ditt medvetande.

Magi för att se väsen
Om du vill se älvor tvätta dina ögonlock med avkok på ringblomma.

Använd ringblomsolja för att inviga nya redskap helgade åt gudarna, solen eller elementet eld. Växten kan användas i alla ritualer för att hedra solen, som en del av ett heligt bad, rökelse, dryck m.m. Färga en altarduk med ringblomma att användas vid solceremonier och solritualer.

Vid juridiska frågor, bär kronblad från ringblomma i fickan för att det ska gå din väg vid domstolsärenden, rättegångar eller juridiska möten.

En rökelse som förhöjer ditt psykiska medvetande och ökar dina krafter
2 delar malört
2 delar gråbo
1 del frankincense
1 del ringblommeblad
½ del pepparmynta

Ringblomma som medicin
Ringblomma är en av de mest användbara medicinalväxterna som vi har. Den har används för att behandla de enklaste småkrämporna som förkylningar, huvudvärk och feber… till stora infekterade och smutsiga sår, och mycket annat.

Det är främst för dess sårvårdande egenskaper som den numera används flitigt, men den har flera.

Ringblomma är antiinflammatorisk, antiseptisk, dödar bakterier och svamp. Den är granulationsfrämjande, milt kramplösande på matsmältningskanalen samt svett- och urindrivande… Den sänker även blodtrycket och verkar lugnande.

Är effektiv på psoriasis och torra, kliande eksem.  Avsvällande… tar ner svullnader i varbölder, bulor och blåmärken, minskar hemorrojder.

Till sårvård använder man sig av förutom utdrag också ringblomsolja, ringblomssalva och tinktur på ringblomma. De är bra medel för att läka hud- och läppsprickor och hjälper vid eksem, insektsbett, brännskador, köldskador och mer svårläkta sår som liggsår och bensår.

Särskilt bra mot hudinflammationer, blöjeksem, akne samt bröstvårtor som är såriga av amning. Mjukar också upp torr och sprucken hud vilket gör salva av ringblomma bra att använda som cerat på vintertorra läppar och händer.

Stjälkens saft sägs vara verksam som medel mot vårtor, liktornar och förhårdnader.

Att dricka te på ringblomma sägs verka lugnande, kramplösande och svettdrivande. Det befrämjar även ämnesomsättning och blodcirkulation. Sägs också vara bra för gallan, så har man problem med att smälta fet mat kan ju detta vara värt ett försök.

Extrakt av ringblomma fungerar bra att använda till eksem och lättare brännskador. Ringblomma är även bakteriedödande mot stafylokocker och stärkande för kroppens immunförsvar.

På grund av sin gula färg har den förr använts för behandling av gulsot.

Då ringblomma innehåller salicylsyra, så är läkeörten också smärtlindrande vid huvudvärk och menstruationssmärtor. Det är en kvinnoört. Rök från ringblomma hjälper till med efterbörd vid förlossning… Bra för igångsättande av försenad menstruation, och är smärtlindrande vid mensvärk. Ringblomma innehåller östrogen, och kan tas som hjälp mot menstruationsrubbningar och klimakteriebesvär. Användes förr också som preventivmedel, och för att framkalla tidiga aborter på oönskade foster.

Vid inflammationer i munhåla och svalg, har i synnerhet gurgelvatten med ringblommans blommor visat sig verksamt.

OBS - Allergiker bör iaktta försiktighet vid användning av ringblomma. Gravida bör inte dricka eller äta den då den påverkar livmodern. Sägs även påverka spermier och förhindra graviditet.

Arvid Månsson Rydaholm anger i ”En myckit nyttigh örta-book” att caliendulan har 4 dygder:

1. Ögna sjukdom. Att det vatten som av hennes blomster bränner, är gott för allahanda ögnasjukdomar, vare sig av hetta eller köld, och det gör dem klar och förtager huvudvärk.

2. Pissa blod. Den som pissar blod, han må taga ringeblomma, och sjuda henne, och dricka där av, då stillas det.

3. Efterbörd. Ett besynnerligit experiment, när kvinnan haver fött barn, och hon bliver icke av med efterfödelsens hud, som benämnes secundina på latin, då må man taga ringeblomma, både blomster och blad, och torka dem väl, och tända eld på dem med ett vaxljus, och låta den rök gå upp under sig, det hjälper henne och är försökt.

4. Maskar i öron. Varder lagen som av ringeblomma avtryckt är, låtin uti örat, då dräper han maskar i öronen.

Ringblomma som mat
Ringblomma är ätlig. Hela växten går att äta men nyutslagna kronblad smakar bäst.  Kallades förr för falsk saffran, under namnet feminell. Användes förr att färga smör och ost…

Använd kronbladen som ger saffransfärg, och en lätt men inte saffranslik, kryddsmak åt exempelvis ris, fisk- och köttsoppa, yoghurt, omeletter och kakor. Ringblomma passar också bra i sallader och i bröd. De är mycket dekorativa att strö på maten, på bakverk och tårtor.

Inte så användbar som krydda eftersom smaken är obetydlig.

Ringblomsolja
2 dl vegetabilisk olja som mandelolja eller kallpressad olivolja
1,5 dl färska eller torkade ringblommor

Om du använder färska blommor eller kronblad så låt dem torka ett par dagar… då undviker du att bladen möglar. Lägg bladen/blommorna i en glasburk och täck dem helt i oljan. Låt oljan stå ljust, men inte i direkt solljus i ett par veckor. Rör om då och då, och låt locket sitta löst på. Sila av och häll upp på ren flaska.

Ringblomsoljan har lång hållbarhet, från ca 6 månader upp till ett år om du förvarar den mörkt och svalt. Oljan kan t.ex användas som massageolja, men den är koncentrerad och måste spädas med ytterligare olja.

Ringblommesalva
Blanda ut en del ringblommeolja med 4 delar mandelolja.
Ta sedan 3 delar av denna blandning till 1 del bivax.
Smält tillsammans i vattenbad.
Rör sedan tills salvan svalnar lägg salvan i små glasburkar med lock.
Förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar