Translate

2021/12/27

44 dagar av häxkonst, dag 40

 ☽✪☾ Ditt altare, om du har ett!

Ja jag har 2 mindre altare, ett som alltid är ”dukat” med bägare, saltkar, pentagram, ljus och kristaller, och ett som jag pryder till varje sabbat/högtid, då blir det även något från naturen efter årstiden. Fotona i inlägget är gamla, men du ser iaf hur mina altare ser ut.

Ditt altare är fokus i din ritual. Det är här du vänder dig till gudarna, det är här de flesta redskapen ligger och det är härifrån många av ritualhandlingarna utgår.

Ett altare kan vara i princip vilken något så när plan yta som helst. Vid en utomhusritual är det kanske en sten eller stubbe, eller helt enkelt en duk utbredd på marken. Inomhus kan det vara allt från en hylla på väggen till ett stadigt ekbord.

Inomhus kan man dessutom både har fasta och tillfälliga altare. Kanske har du en diskret liten hylla med några små gudinne- och gudsstatyetter och lite rökelse uppsatt alltid, och tar fram ett större bord när det är dags för ritual. Det beror dels på hur gott om plats man har och hur pass öppen man vill vara med sin religion inför gäster och vänner.

Både det fasta och det tillfälliga altaret brukar ofta placeras i norr. I ritualer kan man också ha det i cirkelns mitt. En del wiccaner placerar det i olika riktningar beroende på vad ritualen handlar om. Men givetvis bör man ställa det där man själv tycker det fungerar bäst, och särskilt när det gäller ett fast altare beror det ju också på hur rummet i övrigt ser ut.

Man kan ha ett bord som bara används just som altare, även om det inte alltid står framme. Då kan det finnas en poäng i att också se till att det inte används till annat, och att folk exempelvis inte ställer sina kaffekoppar på det. Eller så har man bara ett litet bord, vilket som helst, som är altare just bara vid ritualer. Det som då gör det till ett altare är att man just vid det tillfället ser det som ett altare, och behandlar det som ett sådant.

Om man inte har ett altare med en riktigt fin yta som man verkligen vill se brukar man täcka det med en altarduk. Antingen har man speciella altardukar som bara används till detta, eller så hittar man helt enkelt en vanlig duk som passar. Att variera altarduken är ett bra sätt att anpassa altaret efter ritualen. Vid en midsommarritual vill man kanske ha en grön duk, vid midvinter en svart, och vid fullmåne en vit. Utgå från dina egna associationer.

Utöver de tillbehör som alltid ligger där kan man också gärna dekorera altaret med blommor, löv, grenar, snäckor, fjädrar, prydnader efter säsong och årstid, eller vad man nu tycker passar till den aktuella ritualen. Alla dessa saker hjälper till att förstärka upplevelsen man vill uppnå, och skapa en mer fullständig helhet.

Förutom redskapen brukar man på altaret ha föremål som direkt representerar gudinnan och guden, och ibland även andra, namngivna gudomar. Det kan vara tydligt föreställande statyetter, eller mer symboliska föremål. Som gudinnesymbol kan man exempelvis använda en snäcka, och som gudssymbol ett litet hjorthorn. Utgå från vad du själv tycker passar.

Man kan också låta enbart ett par ljus visa på gudinnans och gudens närvaro, och dessa tänds då lämpligen i samband med att man åkallar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar